"Iedereen heeft recht op een waardig afscheid"

Sluiten van de mond en ogen

Gelijk na het overlijden is het noodzakelijk om de ogen en de mond te sluiten. Als dit nog niet gedaan is direct na het overlijden dan zal dit door de schouwarts verzorgt worden. De ogen zijn eenvoudig te sluiten door met een vinger op de oogleden te leggen en deze naar beneden te bewegen. De mond kan gesloten worden door er bijvoorbeeld een opgerolde handdoek onder de kin te plaatsen. Als er een uitvaartondernemer benadert is door de nabestaanden kan de handdoek vervangen worden door een kinsteun.

Deze kinsteun kan na ca. 4 uren verwijdert worden. Dan is namelijk de lijkstijfheid dusdanig dat de mond gesloten blijft.

Echter na ongeveer 48 uren neemt de lijkstijfheid weer af. Hierdoor kan het voorkomen dat de mond, en in sommige gevallen de ogenleden, weer open gaan.

Ruward Postmortale Zorg kan deze weer sluiten. De mond kan weer gesloten worden op 3 verschillende manieren. Vele denken dat het hechten van de mond wordt gedaan door de lippen te hechten of te lijmen. Dit is zeker niet het geval maar een fabel.

Ook de ogen kunnen wij sluiten. Dit kan op 3 verschillende wijze, maar de meest voorkomende is door gebruik van speciaal ontwikkelde oogkapjes.

Terug naar diensten

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn