"Iedereen heeft recht op een waardig afscheid"

Camouflage, cosmetica


Wonden, verkleuringen en Livor Mortis (lijkvlekken) kunnen zeer confronterend zijn voor de nabestaande als deze zichtbaar zijn in het gezicht, nek, hoofd of op de bovenkant van de handen na het opbaren. 

Wat erg vaak voorkomt is livor mortis bij de oren. De oren worden vaak na het overleden binnen een paar uur donker paars/blauw. Dit komt doordat er geen bloedsomloop meer is en het bloed naar lager geplaatste delen gaat. We zien dan ook erg vaak, bijna bij iedere overledene, dat het gezicht bleek wordt en de oren donker paars/blauw.

Dit is eenvoudig te camoufleren door deze donker paars/blauwe d.m.v. airbrush een natuurlijke kleur te geven. Vaak wordt dit gedaan in combinatie met cosmetica. Ook wonden of andere oneffenheden in gezicht, nek, op het hoofd of handen kunnen worden gecamoufleerd. Op deze wijze wordt het aangezicht weer natuurlijker.


Op deze foto is een bloeduitstorting (Hematoom) te zien. Deze is ontstaan op de bovenzijde van de hand waar een infuus gezeten heeft.                                                                                                                                                  Ook is een vochtophoping (Oedeem) te zien bij de knokkels van de hand, en met name bij knokkels van de wijsvinger, middelvinger en ringvinger.                                                                                        Hoogstwaarschijnlijk is deze vochtophoping het gevolg van het verband wat om de infuusnaald zat.

Deze verkleuring (zoals op de foto) is heel goed te camoufleren eveneens als het wondje. Ook het vocht in de Oedeem kunnen wij verwijderen. Hierdoor kan de overledene opgebaard worden waarbij ook de handen toonbaar zijn.


Deze verkleuringen kunnen overal op het lichaam voorkomen door verschillende oorzaken.

Camoufleren moet niet verward worden met make-up. Met camoufleren wordt bedoelt het verhullen van onaangename wonden en verkleuringen die er niet waren tijdens het leven van de overledene. Met make-up word in deze bedoelt, het weer natuurlijk aanzien terug te krijgen. En uiteraard ook bij overledene welke ook make-up bij leven toepasten.

Zoals eerder al gezegd wordt camouflage gebruikt wij wonden, verkleuringen en lijkvlekken. Maar ook na een operatie of donatie kunnen er bloedingen zichtbaar zijn. Gesprongen adertjes, blauwe plekken (hematomen) e.d.  Ook dit is goed te camoufleren. Een "No-Make-Up-Look" behoort ook tot de mogelijkheden. Hierbij zullen wij wel cosmetische producten gebruiken echter blijft de uitstraling natuurlijk en ziet de overledene er uit zoals u hem/haar kent.

Er kan ook voor een cosmetische behandeling worden gekozen als de overledene in tijd van leven ook altijd make-up droeg.

Om als naaste te helpen bij deze behandeling behoort zeker tot de mogelijkheden. Ook als u het zelf wil doen maar toch een ervaren medewerken erbij wil met de juiste middelen is mogelijk. Niet alle cosmetische middelen zijn namelijk geschikt voor de huid van een overledene.

Om een goed resultaat te krijgen wordt vaak een recente foto van de overledene bij leven gevraagd.

Deze behandeling kan zowel in een verzorgingsruimte van een mortuarium of uitvaartonderneming als thuis worden uitgevoerd.

Terug naar diensten

Alle foto's zijn geplaatst met toestemming van de nabestaanden. De opstelling, bijbehorende tekst en foto's is eerst ter beoordeling getoond aan de nabestaanden alvorens deze op de site is geplaatst.

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn